joi, 30 decembrie 2010

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA VARSTA DE 4 LUNI

In I saptamana → gustarea se va oferi aproximativ la ora 11 (mai aproape de pranz decat de micul dejun)
Ziua1 → 5 ml suc de mar
Ziua2 → 5 ml suc de morcov
Ziua3 → 10ml suc de mar
Ziua 4 → 10 ml suc de morcov
Ziua 5 → 20 ml suc de mar
Ziua 6 → 20 ml suc de morcov
Ziua 7 → 30 ml suc : 15 ml mar + 15 ml morcov

In ziua in care avem 30 ml suc de fructe,la gustarea de ora 11 vom adauga in meniu o noua gustare,cea de ora 16-17,unde vom da pulpa de fruct.
Pentru inceput pulpa de mar copt
Se incepe cu 1-2 lingurite si se creste progresiv pana la 1 mar
Dupa saptamana 2 se va putea inlocui marul copt cu mar crud

Cantitatea de suc pentru inceput va fi de 60-80ml/zi.
Spre 8 luni vom ajunge si la 100-120 ml/zi.
Urmatoarele fructe ce pot fi introduse sunt : piersica,nectarina,caisa,para,pepene galben,mango.
*ATENTIE!!! Portocale,mandarine,struguri pe la 7 luni
Banana la 8 luni
Kiwi,capsuni,fragi,mure dupa 1 an

*MENTIUNE! Niciodata dupa suc de fructe nu se bea imediat lapte

A II-a saptamana → pranz ora 12-13-14 = SUPA , care se obtine prin fierberea in 500ml apa a unui morcov,pastarnac,patrunjel.
Ziua 1→ 10 ml zeama clara de legume
Ziua 2→ 20 ml ---------- // --------------
Ziua 3→ 30 ml zeama care se amesteca cu o lingurita pastura de legume
Deci in primele zile i se da sugarului doar zeama de la supa ,abia in ziua 3 se ingroasa supa.
Ziua 4→ 40ml zeama + 2 lingurite pasatura. (La aceasta cantitate de supa , la sfarsitul fierberii se adauga 1 lingurita ulei de masline , in fiecare zi.)
:
:
:
pana la 100-120ml supa/zi.

Pentru inceput , in completarea supei , sugarul va primi si o cantitate de 180-120ml lapte,in functie de cantitatea de supa mancata.
Tendinta este de a inlocui masa de lapte de la pranz , treptat , cu o masa de supa si apoi si cu un fel II.
Treptat in supa vor aparea mai multe legume.
Se introduc la o distanta de 3 zile intre ele in urmatoarea ordine:
morcov
patrunjel
pastarnac
telina
ceapa
dovlecel
ardei
rosie
cartof
fasole verde
mazare(nu e obligatorie)
Incercati o alternanta intre aceste legume , NU toate odata in aceeasi supa!
Cu cat mai variat , cu atat mai mic va fi refuzul si mai mare pofta!
Cantitatile de leguma vor fi relativ mici.

A III-a saptamana → Branza calcica in prima jumatate a saptamanii
→ Cerealele in a 2-a jumatate.
!!! Daca sugarul are greutatea mult peste medie , nu e necesar sa se insiste cu cerealele!
Branza se obtine din 250ml lapte praf (din care a baut copilul sau din care urmeaza sa bea) care se pune la fiert . Cand clocoteste i se adauga 2 tb Calciu Lactic. Se strecoara si se obtine o anumita cantitate de branza ce se administreaza proaspata. Restul se poate pastra in congelator.
Pentru inceput se amesteca cu pulpa de mar copt de la gustare si se subtiaza amestecul cu lapte praf.
Se mai poate adauga in piureul de legume ce va aparea sub forma de felul II la masa de pranz.
* MENTIUNE! De ex supa de la pranz poate fi facuta din 4 legume la felul I , iar piureul de legume pt. felul II din 2-3 legume,altele decat cele de la supa.
Piureul de legume se poate subtia cu lapte.

Cerealele intra pentru inceput in biberonul de seara : 2-3 masuri maxim.
Cantitatea maxima pentru 5 luni → 5 masuri/zi.
Daca se doreste se mai pot introduce 2 masuri la biberonul de dimineata.
Nu introduceti cerealele in supa!!!
Se incepe cu cereale fara gluten obtinute din orez sau orez + tapioca + porumb.
La 7 luni puteti alege si alte tipuri de cereale cu gluten + miere,fructe,multivitamine

Ar fi excelent daca ati putea administra supa , marul copt sau crud, piureul de legume, cerealele,in varianta mai ingrosata la castronel , cu lingurita.

A IV-a saptamana → carnea de pui
!!! Carnea de porc se va da dupa 3 ani . (Deloc obligatorie , deloc sanatoasa!)
Se fierbe partea cea mai frageda a pieptului (micul piept sau micul pectoral) si se arunca prima apa.
Pentru inceput (adica o luna ) nu i se da sugarului si zeama de la carne , ci carnea se paseaza in supa de legume , fierbandu-se separat de aceasta.
Cantitatea de carne = 30 g/zi ↔3-4 lingurite carne fiarta si pasata.
!!! NU se da zilnic carne,ci de 2 sau 3 ori pe saptamana.

Deja din aceasta saptamana meniul de pranz poate arata astfel:
Felul I → 100-120ml supa de legume + carne
Felul II→ 60-80ml : piureul de legume + branza subtiat cu lapte
Exemplu : SUPA din morcov,pastarnac,ceapa,rosie.ardei si carne
PIUREUL din morcov,dovlecel,branza.
!!! ATENTIE→ Piureul de cartof (simplu) se da abia la 8 luni

Supa de legume mai pote fi ingrosata si cu faina de orez (care se obtine prin macinarea boabelor de orez intr-o masina de cafea curatata in prealabil).

La felul II ar mai putea fi dat si pilaful din faina de orez , obtinut din fierberea acestuia alaturi de un morcov/pastarnac , in care se adauga 1 lingurita ulei de masline . Aici pot fi amestecate carnita sau branza.

!!! ATENTIE→ Nu se adauga sare in mancarea sugarului pana la 1 an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu