joi, 30 decembrie 2010

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI LA 8 LUNI

Spanacul si salata verde NU se dau decat dupa 1 an !
Spanacul contine nitrati ,care sunt redusi de bacteriile intestinale in nitriti , acestia producand methemoglobinemia sugarului = boala albastra! = intoxicatie cu nitriti , care determina anemie!
Salata verde contine oxalati , care determina alergii!

De la aceasta varsta putem introduce cerealele cu gluten :
Celebrii biscuiti se administreaza abia de la 8 luni. Glutenul dat mai devreme de aceasta varsta determina alergii pe intestinul sugarului,periclitand absorbtia si ducand la anemie.
In comert se gasesc biscuiti speciali Hero. I se da 1 , max 2 biscuiti/zi
NU dati biscuiti intre mese pt ca reduc dramatic pofta de mancare si ingrasa inutil copilul.
!!! Tineti minte! Un sugar obez are toate sansele sa devine un adolescent obez si desigur un adult obez! Stratul adipos (grasimea) acumulat in perioada de crestere este foarte greu de inlaturat mai tarziu.
Fainurile de grau,porumb (malai) , gris

PAINEA (preferabil graham) → soldatei de paine unsa cu unt, branza frecata (Almette de casa) si pateu de casa.
* Branza frecata = branza de vaci + ½ lingurita de unt + verdeata (optional) + putin lapte se amesteca cu blender-ul si se unge pe paine , asortata cu o rosie cruda ( fara pielite si seminte) sau cu un iaurt simplu.
* Faina de grau mai poate fi folosita si la rotunjirea papanasilor fierti , care de acum pot fi facuti cu gris in loc de faina de orez.
* Grisul : → laptele copilului poate fi ingrosat cu gris ( dimineata sau seara)
→ la masa de pranz – supa de pui cu galusti (galustile = un galbenus de ou crud + o lingura de gris)
→ la cina sau la desert la pranz : papanasi fierti (branza + gris + zahar vanilat + galbenus de ou = un aluat moale , care se modeleaza in bile si se fierb in apa care nu clocoteste)
*Malaiul : → mamaliguta cu branza si smantana
*Piureul de cartof : → se da o data sau de cel mult 2 ori/saptamana
→ cartof fiert + ½ lingurita unt + lapte
→ se poate amesteca cu smantana sau iaurt sau carne sau
ficatel sau branza.
* Paste fainoase Riva sub forma de stelute sau litere , usor de mestecat si inghitit se adauga in : ⌂ supe sau ciorbe
⌂ sub forma de budinci ( fierte si amestecate cu branza + galbenus +
smantana + zahar vanilat // coapte la cuptor). Se ofera la cina.
⌂ in lapte
⌂ asortate cu sosuri si carnita si servite ca felul II ( la pranz) → Carne de vita
si sos rosu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu